FALCO PEREGRINUS

Slechtvalken

Welkom op deze site over Slechtvalken

 

De auteur aan het woord:

Snel als de wind, krachtig en mooi. De Falco peregrinus is een roofvogel pur sang. Enkele tientallen jaren geleden leek het erop alsof dit schitterende dier zou uitsterven. Het globale gebruik van het landbouwgif DDT zorgde voor zwakke eischalen waardoor de eieren braken onder het gewicht van de moeder. Binnen een aantal jaren waren er wereldwijd nauwelijks meer slechtvalken over.

Gelukkig werd op tijd ingezien dat DDT de oorzaak was. Vooral in de VS en Canada werden grootscheepse reddingsprojecten opgezet. Nu aan het begin van de 21e eeuw neemt het aantal slechtvalken weer toe, maar de aantallen zijn nog steeds dusdanig dat hij nog altijd een beschermde vogel soort is.

Al op jonge leeftijd was ik geboeid door alles wat met biologie en anatomie te maken had, de dierenwereld, vogels, maar ook de chemie en de wis & natuurkunde. De keuze voor biochemie was dan ook een vrij logische. Als specialisatie koos ik voor hematologie/immunologie en bacteriologie. Vooral de microscopische wereld vertolkt voor mij het totale universum in een cel. Vanuit mijn buddhistische achtergrond smelt de wereld van de celbiologie en de atoomfysica samen met mijn levensvisie.

 

Foto: Hamilton Community Peregrine Project. Photo Courtesy of Ryan Laird Iverson � 2007

Van mijn grootmoeder kreeg ik als 5 jarig meisje het Verkade album Hans de Torenkraai. Dat was het begin van mijn grote liefde voor deze schitterende dieren. Roofvogels hadden met name mijn interesse. En de Falco Peregrinus wel in't bijzonder. Helemaal nadat op verschillende plekken in het buitenland en later ook hier in Nederland elk voorjaar de live beelden werden uitgezonden van het opgroeien van slechtvalkkuikens.

En sindsdien heeft mijn al bestaande vogelpassie zich toch vooral toegespitst op deze heel bijzondere vogel. Snelste ter wereld, intelligent, met een superscherp zicht, en prachtig om te zien. Het zien zweven door de blauwe lucht van de machtige magische Falco Peregrinus, in mijn geval de beide slechtvalken van de Mortel, heeft een onuitwisbare en diepe indruk op me gemaakt. Voorwaar een nakomeling van Isis en Osiris en niet voor niets heilig als Horus in het oude Egypte.

 

 

Met mijn Bio-medische achtergrond, stampvol biologie, anatomie, bacteriologie, immunologie en natuurkunde ben ik deze vogel gaan bestuderen. En er over gaan schrijven. Er een opleiding Avian Anatomy bij gevolgd om meer te weten over vogels in het algemeen. Het gedrag, de bouw en de aerodynamica van de slechtvalk maakt hem tot een van de meest fascinerende dieren op onze mooie blauwe planeet.

Een roofvogel die een verbluffend evolutieproces heeft doorgemaakt. De ligging in de lucht maakt menig vliegtuigbouwer jaloers, zijn snelheid is duizelingwekkend. Met een voor vogels ongewoon hoge intelligentie. Niet alleen instinct maar ook met een aan onze neocortex verwant pallium, in staat tot een vorm van leren en beredeneren. Mijn hart was snel gewonnen. En vergeet de zeer vocale kuikens niet in hun bruine, nog met donsjes besneeuwde verenkleed.

 

 

Mijn stukken over de slechtvalk werden nationaal en internationaal gepubliceerd. Daarbij bleek mij eigenlijk hoeveel behoefte er is om meer te weten over de Falco Peregrinus. Daarom besloot ik mijn kennis over de slechtvalken te bundelen in de vorm van een makkelijk toegankelijke uitgebreide website, met veel illustraties en linken naar mooie filmpjes. Zodat er ook visueel veel te genieten valt. Het tekstuele gedeelte gaat vrij diep op de materie in. Een greep uit de onderwerpen: anatomie, gedrag, aerodynamica, pluimage, rui, territoriale gevechten, voortplanting, broedproces, hormonen, kuikens, juvenielen, en nog heel veel meer.

Ik hoop dat ik met deze site kan bijdragen aan het verbeteren van de kennis over roofvogels en de Falco Peregrinus in het bijzonder. Ik wens iedere bezoeker veel lees-en vooral ook veel kijkplezier!

Met heel veel speciale dank aan RUUD STAM voor zijn technische kennis, geduld en adviezen, waardoor ik de site de vorm heb kunnen geven zoals ik me dat had voorgesteld. Zonder hem was dat niet gelukt.

Heel veel dank ook aan mijn goede vrienden CHRIS & CHAD SALADIN voor de enorme hoeveelheid adembenemende foto's van de valken van Ohio waaruit ik steeds naar hartelust mag kiezen.

FroonaNoot:
Ik werd vooral getroffen door de kennis en de gedrevenheid waarmee de auteur zich verdiepte in alle facetten van deze vogel. En als dan een fotograaf als Cleve Nash zijn medewerking verleent, zegt dat toch wel iets over de auteur en de kwaliteit van de artikelen.
Met veel plezier heb ik mijn steentje bijgedragen om samen met haar, deze website zo fraai mogelijk te maken, zodat U er met een waar genoegen van kunt genieten.

Ruud Stam

Froona is op 4 april 2009 overleden. Zij is 53 jaar geworden.
Zij had nog zoveel plannen, wilde nog zoveel mensen laten delen in haar kennis, haar passie: de Slechtvalk.
Wij zullen haar missen.

 

Bezoek ook haar

FALCOPEREGRINUS BLOG

 

 

 

 

 

 

 

With special thanks to mr. SCOTT WRIGHT for his permission to use
his Terminal Tower photographs of Buckeye and SW.

 

With special thanks to mr. CLEVE NASH for his permission to use
his wildlive photographs of the Peregrines of Morro Rock.

 

 

Op deze website en haar inhoud rust copyright.

  Niets mag gebruikt of gecopieerd worden zonder voorafgaande toestemming